Enorme vissterfte in bergingsvijver “de Kweek” Oldenzaal

0 575
22 aug

Afgelopen vrijdag ontving de voorzitter van de Oldenzaalse Hengelsport Vereniging melding van veel dode vissen in de bergingsvijver bij het industrieterrein Hazewinkel in Oldenzaal, ook wel de Kweek genoemd.

Na de langdurige droogte van de afgelopen tijd gevolgd door hevige regenval vorige week is er een groot zuurstoftekort in de vijver ontstaan, doordat veel afvalstoffen afgevoerd zijn in de vijver. Het water raakte ernstig vervuild en het zuurstofniveau daalde tot een extreem dieptepunt. 

Reddingsactie met zuurstofpompen 

Vrijwilligers van de OHV hebben in samenwerking met Sportvisserij Oost-Nederland en het Waterschap Vechtstromen drie dagen lang alles op alles gezet om zoveel mogelijk vissen te redden. In eerste instantie is met een aantal kleinere pompen geprobeerd om zuurstof in het water te krijgen. Later op de dag werd een flink aggregaat ingezet om de pompen draaiende te houden. Helaas hebben we door de inzet van de vele vrijwilligers, mensen van het Waterschap en de inzet van zuurstofpompen niet kunnen voorkomen dat maar liefst 80% van het volledige visbestand de verstikkingsdood vond.

Voorlopig visverbod

Voorlopig is een visverbod ingesteld op de Kweek, omdat de nog overgebleven vissen eerst tot rust moeten komen. Ook blijft het waterschap de komende dagen nog water rondpompen in de vijver om te voorkomen dat nog meer vissen sterven. 
Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.