25 jaar Waterplan Kop van Overijssel

0 792
11 mei

De leefbaarheid en veiligheid op en om het vaarwater in de Kop van Overijssel krijgt ook de komende vier jaar weer extra aandacht van de provincie Overijssel, gemeenten Steenwijkerland en Zwartewaterland, waterschap Drents Overijsselse Delta, Politie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Sportvisserij Oost-Nederland.

Dat blijkt uit het Waterplan 2017-2021 dat de genoemde overheden en organisaties woensdag 10 mei hebben ondertekend. In dit convenant staat beschreven op welke wijze het toezicht op en de handhaving van de spelregels voor de recreatievaart en regelgeving rond natuur en milieu wordt opgepakt. Ook visserijcontrole is een belangrijk punt van aandacht.

Controlethema's

Bij de controles in het gebied gaat het onder andere om het tegengaan van het lozen van schadelijke stoffen zoals olie, vernieling van flora en fauna of stroperij, illegaal kamperen, geluidsoverlast en te snel varen. Daarnaast wordt ook de technische staat van vaartuigen en de infrastructuur op en rond het water bekeken. Ook worden er elke zomer een paar thema’s uitgelicht waarop extra wordt gecontroleerd.


Leefbaarheid en veiligheid verbeteren door samen te handhaven

De samenwerking tussen de acht partners zorgt ervoor dat er een goed evenwicht blijft bestaan tussen de verschillende belangen die er leven in de Kop van Overijssel. Elke vier jaar wordt het convenant voor het Waterplan opnieuw ondertekend. Op deze manier kunnen zowel recreanten als de bewoners samen blijven genieten van de unieke natuur en cultuur die deze regio te bieden heeft.
Maar niet alleen de bezoekers, inwoners en de natuur hebben baat bij de samenwerking. Ook de uitvoering van het toezicht en de handhaving is hierdoor efficiënter en effectiever doordat kennis, vaardigheden en materieel onderling gedeeld worden.
Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.