Veelgestelde vragen

Visdocumenten

 • 1. Waar kan ik een adreswijziging voor de VISpas doorgeven?
  Uw hengelsportvereniging beheert een eigen ledenadministratie. Het is daarom de bedoeling dat u uw adreswijziging doorgeeft bij uw eigen hengelsportvereniging. De gegevens van uw vereniging kunt u vinden aan de voorkant van uw VISpas. U vindt hier de contactgegevens.
 • 2. VISpas geboortedatum / naam fout
  Klik hier om uw juiste geboortedatum / naam door te geven.

 • 3. VISpas kwijt
  Vul hier het formulier in als u de VISpas kwijt bent
 • 4. VISpas opzegging / overlijden doorgeven
  Het opzeggen van de VISpas moet voor 1 oktober en dit kan alleen bij uw eigen hengelsportvereniging. De gegevens van uw vereniging kunt u vinden aan de voorkant van uw VISpas. Hier vindt u de contactgegevens.
 • 5. VISpas nog niet ontvangen
  Heeft u een Voorlopig Bewijs van Lidmaatschap gekocht? Via www.vispas.nl status aanvraag kunt u controleren wanneer u de VIspas kunt verwachten.
 • 6. Als ik een VISpas later in het jaar koop, waarom moet ik dan toch voor het hele jaar betalen?
  Het lidmaatschap van de VISpas is een kalenderjaar geldig, dit betekent dat het lidmaatschap ingaat van 1 januari t/m 31 december van een jaar. Rechtsboven op de VISpas staat het jaartal.  Echter de praktijk is dat mensen pas gaan vissen rondom juni, dit vanwege het warmere weer. Deze mensen kiezen er dus voor om later te gaan vissen, waardoor ze niet in alle jaargetijde aan de waterkant zitten. Er zijn zelfs vissers die alleen in het najaar vissen vanwege het roofvisseizoen of toeristen die een week gebruik maken van de VISpas. Zij betalen dus dezelfde contributie, maar vissen minder maanden dan de andere vissers. We kijken bijvoorbeeld ook niet naar de frequentie van het vissen, degene die éénmalig vissen betalen net zoveel als de leden die dagelijks vissen.

  Het is lastiger om VISpassen uit te geven die per datum geldig zijn, dan krijgt 3/4 van Nederland een VISpas 2014 en de andere kwart krijgt een VISpas 2014/ 2015 die bijvoorbeeld geldig is tot 1-6-2015 en de ander weer 1-9-2015. Dit verhoogt de kans op fouten aanzienlijk en zal de prijs van de VISpas een stuk hoger maken.

  De meeste verenigingen sturen rondom november/december de facturen naar de leden, vervolgens kan men de VISpas betalen en heeft men het document voor 1 januari binnen. Zo zien wij het ook het liefst bij Sportvisserij Nederland. Deze mensen kunnen dus het hele jaar genieten van de visserij.
 • 7. Heb ik een VISpas of een JeugdVISpas nodig?

  VISpas check
  Indien je op 1 januari 14 jaar of ouder bent of wilt vissen met meer dan 1 hengel en niet aangewezen aassoorten of in wateren die niet in de Kleine Lijst van Viswateren staan, dan heb je de VISpas nodig. Kijk welke pas je nodig hebt op www.vispas.nl en doe de VISpas check.

  Jeugd
  De jeugd tot 14 jaar, met als peildatum 1 januari, heeft nog drie andere mogelijkheden: 

  Een jeugdvergunning via de vereniging; geeft de sportvisser het recht om met één hengel te vissen op de verenigingswateren met een door de minister van LNV aangewezen aassoort vissen;

  Een JeugdVISpas via de vereniging; deze geeft de sportvisser het recht om met twee hengels te vissen op de verenigingswateren, federatie wateren en wateren van Sportvisserij Nederland;

  Geen vergunning; de sportvisser kan met een volwassen persoon, die de verplichte documenten bezit, gratis vissen met één hengel en aangewezen aassoort op de verenigingswateren, federatie wateren en wateren van Sportvisserij Nederland.


 • 8. Ik ben lid van meerdere verenigingen. Hoe vraag ik mijn dubbele afdracht terug?
  Wanneer u van meerdere verenigingen lid bent, hoeft u slechts een maal de landelijke en federatieve afdracht te betalen.
  Vul het formulier www.vispas.nl dubbele afdracht in en doorloop de drie stappen. Na het invullen van het formulier krijgt u het teveel betaalde bedrag z.s.m. teruggestort op uw rekening.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.