Schone IJsseloevers in de strijd tegen plastic soep

0 729
18 okt

We hebben allemaal baat bij schoon water. Toch ligt er op de oevers en in het water van onder andere de prachtige rivier de IJssel regelmatig zwerfafval. Soms is het aangespoeld na hoog water, maar vaak ook is het neergegooid door achteloze recreanten en passanten. Uiteindelijk komt al dat afval terecht in de zee en is daar medeverantwoordelijk voor de plastic soep.

Schone IJsseloevers

ROVA, Circulus Berkel, waterschap Drents-Overijsselse Delta, provincie Overijssel en Rijkswaterstaat - Ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben de handen ineen geslagen en besloten actief samen te werken om dit probleem aan te pakken.
Tot eind september stond er een wedstrijd “Schone IJsseloevers” open voor inwoners om met goede ideeën te komen om de rivieroevers en het water vrij van plastic te maken. Een goed initiatief om mensen bewust te maken van de consequenties om achteloos afval van zich af te werpen of te laten liggen op plaatsen waar men heeft gelopen, gezeten en gerecreëerd.

Publieksprijs

Uit een totaal van 52 inzendingen werden uiteindelijk 5 initiatiefnemers voor hun ideeën genomineerd. Dinsdag 10 oktober werd er een publieksprijs uitgereikt voor het beste idee. Gé Duchatteau en Jan van Ginkel, beiden bestuurslid van ons rayon 2 hadden zitting in de publieksjury. 
De wedstrijdfinale was een leuke en prima georganiseerde avond. De publieksjury werd uitstekend geïnstrueerd door deskundigen die aangaven waarop men moest letten om tot een keuze te komen. Daarna konden de initiatiefnemers middels een pitch hun idee verder onder de aandacht brengen van de aanwezigen. Van belang was in hoeverre het idee eraan bijdraagt dat mensen zich ervan bewust worden dat zij zelf de veroorzaker zijn van het afval dat achterblijft. Beter voorkomen dan genezen dus!

Winnende ideeën 

1. “BBB Bakkie doen?” Lees meer
2. “Wat je vandaag weggooit, ligt morgen op je bord” Lees meer
3. “Zeef tegen plastic” (lees meer) en “Water Schoonmaak service Zwolle” Lees meer
5. “Deventer Stadsstrand met voorzieningen en Horeca” Lees meer

Bekijk alle ingezonden ideeën op de website van Schone IJsseloevers

Initiatiefnemer Anneke Kosse won met haar idee “BBB Bakkie doen?” een cheque van € 5.000,=.
Haar broer nam de cheque in ontvangst.


Anneke's stelling: Om de omgeving schoon te krijgen en houden (!) gaat het om drie B’s: Bewustwording, Beloning en Beschikbaarheid.

Sportvisserij in actie tegen zwerfafval

Als het gaat om zwerfafval langs o.a. de IJssel wordt er onder meer naar de hengelsport gekeken. Toch is uit onderzoek gebleken dat slechts een heel klein deel van het afval uit hengelsportmateriaal bestaat. Sportvisserij Oost Nederland neemt desondanks haar verantwoordelijkheid en helpt op verschillende manieren mee met de aanpak van zwerfafval. 

 Opruimacties bij Deventer en Hattem met vrijwilligers vanuit hengelsportverenigingen


Zo organiseren hengelsportverenigingen hun eigen schoonmaakacties. Ook langs de IJssel bij Den Nul hebben we samen met een aantal hengelsportverenigingen schoonmaakacties op touw gezet. Vorig jaar hebben ongeveer 4 verenigingen geholpen bij Olst en moesten i.v.m. hoogwater de acties bij Deventer, Veessen en Hattem worden afgeblazen. 
In 2015 hebben we met 8 hengelsportverenigingen en 31 vrijwilligers een grote schoonmaakactie gehouden. Naast deze vrijwilligersacties financiert Sportvisserij Oost Nederland een schoonmaakproject van Cambio. Gemiddeld maken zo’n 6 tot 8 personen met een afstand tot de arbeidsmarkt 12 keer per jaar op 10 locaties tussen Deventer en Wijhe de IJsseloevers schoon. 

Neem je rommel mee!

Laten wij er als hengelaars voor zorgen dat wij geen afval achterlaten op onze visstek en als er al afval ligt op je visstek, neem het dan mee en deponeer het in de daartoe bestemde afvalbakken of thuis in de vuilcontainer. Wil je een keer meedoen met een van onze schoonmaakacties? Houd dan vooral in het voorjaar onze website in de gaten. Dan worden weer nieuwe acties georganiseerd.
Gerelateerde berichten
27 03 2017 Schone IJssel - van Olst tot Wijhe 0 948 Een groep van zo’n twintig vrijwilligers heeft afgelopen zaterdag de IJsseloevers bij Wijhe, de Duursche Waarden en Olst weer schoongemaakt door zwerfafval op te ruimen. Het was de eerste van meerdere schoonmaakacties die ieder jaar langs de IJssel worden gehouden. Helaas is het nog steeds nodig, wat ligt er veel rotzooi! 12 03 2016 Schone ijsseloevers van Fortmond tot Wijhe 0 1169 Vanmorgen werd het startschot gegeven voor een opruimactie langs de IJsseloever vanaf Fortmond tot aan de kade bij Wijhe. Ruim 20 vrijwilligers van omliggende hengelsportverenigingen uit Wijhe en Olst, Staatsbosbeheer en Rova staken de handen uit de mouwen om een flinke berg zwerfafval bij elkaar te rapen. 13 05 2015 Schone IJssel actie een succes 0 1021 Dankzij de inzet van honderden vrijwilligers is de voorjaarsschoonmaak langs de IJssel een groot succes geworden. Betrokken burgers, natuurclubs, sportvissers, vrijwilligers van Staatsbosbeheer, en anderen hebben samengewerkt om de IJssel schoon te maken van zwerfvuil. Cambio en ROVA gaven ondersteuning door vrijwilligers te helpen met grijpers, handschoenen, vuilniszakken en ringen, ook voerden zij het afval af. 10 03 2015 Schoonmaakactie levert tientallen zakken afval op! 0 1264 Afgelopen zaterdag 7 maart werd het startschot gegeven voor het project Schone IJssel. Het infocentrum van Staatsbosbeheer in Den Nul was het vertrekpunt voor een flinke groep vrijwilligers, die op zoek ging naar zwerfafval op de IJsseloevers bij Olst, Wijhe en Den Nul.