Twentse rivierkreeften als streekproduct op de menukaart

0 485
16 nov

De Dinkel barst van de exotische rivierkreeften! Zo’n 70.000 exemplaren van de Californische rivierkreeft en de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft zijn aangetroffen tijdens een onderzoek door het Waterschap Vechtstromen naar aanleiding van een melding van graafschade aan de walkanten. Ook de Ruhenbergerbeek bij Overdinkel zit er vol mee. Het onderzoeksresultaat wijst uit dat daar maar liefst 50.000 rivierkreeften huishouden. Sportvisserij Oost-Nederland ziet culinaire mogelijkheden.

Het Waterschap Vechtstromen is wel geschrokken van deze enorme hoeveelheden, maar ziet nog geen noodzaak om direct maatregelen te nemen tegen de aanwezigheid van rivierkreeften. Naast de negatieve kanten is er namelijk ook een positieve keerzijde van de aanwezigheid van deze exoten. 

Schadelijk doch voedzaam

De kreeftensoort die in Twente is aangetroffen, veroorzaakt naast schade aan walkanten vooral schade aan het ecosysteem. Omdat ze de rivierbodem kaal eten, verdwijnen planten en kunnen sommige zeldzame vissoorten zoals het bermpje en de rivierdonderpad er niet meer leven. Volgens ecoloog Jeanette van Schaik van het Waterschap Vechtstromen zijn exoten nooit wenselijk vanwege hun invloed op het systeem. Daarnaast gedijen andere soorten juist wel goed door de aanwezigheid van de 'invasieve exoten': otters, reigers en ook bepaalde vissoorten doen zich volop tegoed aan de exotische lekkernijen. 

Delicaat streekproduct

Bij Sportvisserij Oost Nederland, visrechthebbende in Twente, hebben zich inmiddels commerciële vissers gemeld, die gericht op de invasieve kreeftensoorten willen gaan vissen. Samen willen we de mogelijkheden onderzoeken of we die kreeften als delicaat streekproduct op het menu van restaurants kunnen krijgen. Bijkomend voordeel is dat door het wegvangen van de kreeften de overlast ervan ook teruggedrongen wordt.

Lees ook

‘Twentse’ lekkernij: Dinkel vol met rivierkreeft (Bron: Tubantia)
Gerelateerde berichten
Facebook reacties