Vogelaars gaan vissen

0 404
24 okt

De Junior Vogelclub uit Deventer is zondag 21 oktober jl. op pad geweest met schepnetten om te onderzoeken wat er onder water leeft. Met tien kinderen tussen de 8 en 15 jaar visten zij onder begeleiding bij de monding van de Schipbeek in de IJssel. Het allerlaatste stuk lag droog, maar de vistrappen bevatten nog water en vis.

In de vistrappen ligt stortsteen, waartussen de vissen zich kunnen verstoppen, waardoor het best moeilijk vissen was voor de kinderen. Toch vingen zij ruim 160 vissen en zes rivierkreeften. De dieren zijn op dezelfde plaats weer losgelaten. Opvallend is wel het grote aantal Marmergrondels (een exotische vissoort uit de Donau die waarschijnlijk niet zo vaak door sportvissers wordt gevangen) en de weinige witvis die aangetroffen is. De reigers hebben vermoedelijk al eerder feest gevierd in de vistrap….De vangsten

 Soort Aantal
 Marmergrondel 101
 Driedoornige stekelbaars 45
 Blankvoorn 6
 Baars 4
 Kesslers grondel 2
 Zwartbekgrondel 2
 Kolblei 2
 Brasem (dood aangetroffen) 1
 Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft 6

Het laatste stuk van de Schipbeek is droog gevallen


Visexcursie favoriet

De Junior Vogelclub is een jeugdnatuurclub voor kinderen tussen 8-15 jaar in de regio Deventer. Meestal gaan zij vogels kijken, struinen en ontdekken. Soms gaan ze ook op zoek naar vleermuizen, nachtvlinders of diersporen. En als het regent worden er bijvoorbeeld uilenballen uitgeplozen. De visexcursie is een jaarlijks terugkerende favoriet in het programma.

De Junior Vogelclub bedankt Sportvisserij Oost-Nederland en het waterschap Rijn & IJssel voor de toestemming. Ecologisch adviesbureau Ecogroen en de Sportvisacademie van De Groene Welle worden hartelijk bedankt voor het lenen van de schepnetten en andere materialen.
Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.