Terugblik uitzetten spiegelkarpers (VIDEO)

0 938
25 okt

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober heeft De KSN regio Zwolle samen met enkele vrijwilligers weer prachtige Valkenswaardse spiegelkarpers uitgezet in o.a. de IJssel, het Ommerkanaal en de Lutterhoofdwijk.

Vrijdag 19 oktober

Het is ’s morgens half zeven als de wekker gaat op weer een zonnige oktoberdag. De laatste materialen worden ingepakt en om half acht wordt de bus gestart voor een rit naar Zwolle. Eénmaal aangekomen bij de IJssel worden twee grote zwembaden opgezet en volgepompt met vers IJsselwater. Ook alle andere benodigdheden worden klaargelegd, zodat snel gehandeld kan worden als de spiegelkarpers arriveren.

Na een lange reis arriveren de spiegelkarpers in speciale waterbakken vol zuurstof.
Als de klep van de eerste waterbak omhoog gaat en de eerste spiegelkarpers vrijgelaten worden in de zwembaden valt bij iedereen de mond open; wat een prachtig beschubde vissen! 

Meten, wegen en fotograferen

Na een handtekening voor aflevering rijdt de leverancier terug naar de kwekerij; nu begint het echte werk. Alle vissen worden individueel gemeten en de linkerflank wordt op de foto gezet. Iedere spiegelkarper krijgt een eigen nummer en heeft een uniek schubbenpatroon. Hierdoor kunnen de vissen op een later moment bij een terugvangst herkend worden.Na een fotomoment worden de spiegelkarpers vrijgelaten en is de IJssel weer een mooie hoeveelheid parels rijker

Zaterdag 20 oktober

Zaterdagochtend wordt de bus gestart en gaan we naar de volgende uitzetlocaties, het Ommerkanaal en de Lutterhoofdwijk. Ook hier worden alle vissen weer individueel gefotografeerd en vervolgens vrijgelaten in de verschillende stuwstukken van de kanalen van Overijssel.Terugmelden spiegelkarpers

Vanuit verschillende instanties heeft De KSN regio Zwolle een monitoringsverplichting. Dit betekent dat zij terug gemelde vangsten per uitgezette vis bijhouden. Op die manier weet de KSN hoe het met de vissen gaat, of ze gezond zijn, hoeveel ze gegroeid zijn en ook wordt zo globaal een beeld verkregen van de hoeveelheid vissen die de uitzetting hebben overleefd. 
 
Vang je ook een spiegelkarper? Meld je vangst dan bij de KSN door een foto te sturen van de linkerflank (kop van de vis in de rechterhand), het gewicht van de terugvangst en de lengte. Dit mag natuurlijk ook een onthaakmatfoto zijn!
Terugmelden van spiegelkarpers kan door een e-mail te sturen naar de KSN regio Zwolle. 

Dankwoord

De KSN regio Zwolle bedankt Sportvisserij Oost-Nederland voor het faciliteren van wederom een prachtige uitzetting. Ook bedanken wij Cafetaria Berkum voor het sponsoren van een lekkere maaltijd. Tot slot natuurlijk een dankwoord voor het verzette werk van alle vrijwilligers en de lekkere koffie!
Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.