Tock-Fiction 2017 groot succes!

0 1399
22 aug

Afgelopen weekend vond het roofvisevenement Tock-Fiction 2017 plaats langs de IJssel van Zwolle tot Zutphen. In teams van 2 gingen 100 Duitse sportvissers eropuit om zoveel mogelijk vis te vangen. Doelsoorten waren snoek, snoekbaars, baars en roofblei. Het evenement is vergelijkbaar met een streetfishing evenement, maar dan in een grotere, landelijke omgeving. Alle gevangen vis moet gefotografeerd worden op een meetlint met daarbij een ID kaartje van het team. De deelnemers verplaatsen zich van stek naar stek en er zijn prijzen voor de meeste en de grootste vissen.

Zaterdagochtend vroeg klonk het startsein, waarop de eerste vissers vanuit hun onderkomen op Camping de Stuurmanskolk te Welsum op zoek gingen naar hun eerste visstek. Niet lang daarna kwamen de eerste vangstfoto’s via de app-groep binnen. Alle doelsoorten werden gevangen. Grootste snoek van het weekend was 105 cm, de grootste snoekbaars 84 cm en de grootste baars was ruim over de 50 cm. Ook werd nog een meerval gevangen.

Catch & Release

Voornaamste reden voor de Duitsers om uit te wijken naar Nederland voor zo’n groot roofvisevenement is het feit dat in Nederland alle vis terug gezet mag worden. Catch & Release dus, een principe wat in Duitsland niet gehanteerd wordt. Met name veel jongere vissers zouden graag anders willen en zien de voordelen van het terugzetten van vis. “Op deze manier kun je de visstand op peil houden, zodat er genoeg te vangen blijft voor de sportvissers. Ook zorgen de grotere exemplaren voor veel nageslacht, dus zetten we die graag terug”. 

Roofblei, een van de doelsoorten Een koning uit de IJssel Een van de grotere snoekbaarzen


Prachtige snoekbaars tijdens het ochtendgloren Sterke riviersnoek!


Media-aandacht

Zondagochtend was een reporter van RTV Oost erbij om een leuke reportage te maken. Lees meer op de website van RTV Oost en check de video hieronder.Tock Fiction 2018?

Uit navraag bij de organisatoren van Tock Fiction hebben we vernomen dat zij zeer tevreden waren over het verloop van het hele evenement. Er zijn inmiddels plannen om in 2018 een tweede editie te organiseren, maar dan wordt het een Nederland-Duitsland duel. Sportvisserij Oost Nederland ziet de uitnodiging graag tegemoet en heet de Duitsers alvast van harte welkom voor een gezellig en vriendschappelijk evenement in en om een van Nederlands mooiste viswateren.